Historia

De första åren

År 1885 bildas KFUM gymnastikavdelningar Stockholm som en underavdelning till den ett år tidigare grundade KFUM central. De första lokalerna låg på Kungsgatan 2 och tillhörde flickskolan Ateneum, där man enligt dåtiden kunde ”hafva gymnastikövningar under kompetente ledare”. Kompetenta ledare på den tiden innebar att man var officer med viss utbildning till att vara gymnastiklärare. Den 21 april 1898 invigdes KFUM Centrals byggnad på Snickarbacken och blev Sveriges första ungdomsborg. Den nya gymnastiksalen ansågs uppfylla de högt ställda kraven på hygien och komfort. Några år senare, 1903 tar Sixten Andersson över ledningen för elittruppen som han behåller i 42 år – ett svårslaget rekord.

kfum009

Mellan 1898 och 1972 var föreningens gymnastiksal belägen i Centrals hus på Snickarbacken. På 60-talet förstod man att dessa lokaler inte räckte för den moderna gymnastiken och dessutom behövde basketungdomarna bättre lokaler. Planerna lades för ett nytt hus och 1972 stod våra lokaler på Rosengatan klara. Idag är gymnasternas verksamhet utspridd i Stockholm i de specialhallar som finns; Åkeshovhallen, Enskedehallen och Engelbrektshallen. På 60 – talet förvärvades en gammal skola på Norra Lagnö som byggdes om till en ”modern”gymnastikhall. Den sista utbyggnaden skedde 1991 och var då en mycket ”modern” hall med hoppgrop och internationella redskap. Tyvärr var det alltför betungande för föreningens ekonomi och Lagnövallen såldes 1998. Sedan mitten på 2000-talet har KFUM Central försökt att bygga en idrottsanläggning för gymnastik och basket. Idrottsanläggningen är tänkt att innehålla en fullstor bollhall med läktare samt en specialhall för artistisk gymnastik och truppgymnastik.

Logotyp

logga

Föreningens logotyp är en kombination av KFUM-rörelsens triangel och den borghesiske gladiatorn (alternativt krigaren eller fäktaren), en antik grekisk skulptur med utpräglad muskulatur och som finns på Louvren i Paris. En medlem sedan långtid tillbaka har berättat att ”när och hur den kom in i gymnasterna är höljt i dunkel. Jag hittade 6 statyer för 20 år sedan (anm. 1990-talet) och vi valde då att ha den som Manliga Elitens (ME) varumärke och delade dessutom ut den till välförtjänta gymnaster/ledare från andra klubbar. Föreningen ägde en gång i tiden en skulptur av Carl Milles, som var stor fan av KFUM- gymnasterna, men den blev stulen för många år sedan. Jag tror att det finns en gammal koppling mellan det antika grekiska kroppsidealet och den tidiga gymnastiska rörelsen.”

Länk till skulpturens hemsida på Louvren.

Uppvisningar

KFUM gymnasterna har under åren anordnat och medverkat i uppvisningar både nationellt som internationellt. Den fosterländska festen var en årlig tradition i föreningens tidiga historia. Den bytte under åren namn till det mer neutrala Höstsoiré. Många gånger var Konserthuset platsen för den årliga uppvisningen men även Berwaldhallen fick duga som lokal. På senare tid har mer anpassade gymnastikhallar, som Åkeshovshallen och ”Rosenbusken”, fått stå som värd för föreningsuppvisningarna. Men under jubileumsåret 2010 firades 125 årsjubiléet på den stora scenen på Göta Lejon.

Den första resan gick till Danmark och Tyskland efter en inbjudan från de danska ”Gymnastik og Skydeföreningar”, och ett deltagande i en stor hygienisk utställning i Dresden. I rask takt följde Paris, Bryssel, Antwerpen, Norge, Estland, Lettland, Island, Finland, Portugal, Österrike, Rumänien, Grekland och Jugoslavien. New York Times skrev efter en uppvisning inför 40 000 åskådare i New York år 1939: ”KFUM gymnasterna är den bästa trupp som någonsin uppträtt i New York”. I samband med denna turné så utförde elittruppen en gymnastikuppvisning på Queen Marys soldäck. Under de första 125 åren har KFUM gymnasterna gett 290 uppvisningar i samband med 67 turnéer. På senare tid har uppvisningar i stor utsträckning ersatts av tävlingsresor. Men även dagens KFUM gymnaster får tillfälle att under ”avslappnade” former visa sina färdigheter. Senaste uppvisningsturnén var år 2012 då ME reste till Brasilien och den senaste uppvisningen utomlands var i Finland under World Gymnaestrada 2015.

kfum072

Artistisk gymnastik

Internationellt har artistisk gymnastik dominerat och på 50-talet startade KFUM-gymnasterna den första pojkgruppen med inriktning på redskapsgymnastik under ledning av Anders Schager. Anders var sedan ansvarig för denna verksamhet fram till sin död 1990. En av de första tränarna var Kurt Wigartz som hade stor erfarenhet som internationell gymnast och kom från den då ledande klubben AGF Örebro. I rask takt kom det fram KFUM gymnaster på landslagsnivå under 60-, 70-, 80-talet och nu senast under tidigare 2000-talet.

Truppgymnastik

På 60- och 70-talet tävlades det om inofficiella SM vart fjärde år i samband med Gymnastikspelen. KFUM vann alla dessa tävlingar från Ronneby och Kiruna på 60-talet till Gymnastikspelen i Östersund 1978. 1980 arrangerade Gymnastikförbundet de första officiella Svenska Mästerskapen i trupp i Växjö där KFUM gymnasterna tog sitt första riktiga SM guld, år 2017 tog vi vårt senaste och 21:a SM-guld. KFUM har inom truppgymnastiken även frambringat flera av de mesta Svenska Mästarna.

KFUM har som förening representerat Sverige på internationella mästerskap som NM och EM inom truppgymnastik. 2012 infördes landslag inom truppgymnastik, och KFUM-gymnasterna har sedan dess bidragit med landslagsgymnaster till varje Europeiskt Mästerskap. Hittills har endast en KFUM-gymnast ett officiellt EM-guld från sin medverkan i mix-landslaget år 2016.

Powertumbling

Föreningen startade upp en powertumbling verksamhet år 2015 och denna grupp har ökat i medlemsantal. Under tidigt 2000-tal hade KFUM GA två deltagare från ME med på världscupen. År 2015 deltog ytterligare en KFUM gymnast i Sveriges första powertumbling-landslag på VM i Odense, även denna gymnast från Manliga Eliten.