Truppgymnastik

smkickI KFUM gymnasterna har vi tränat truppgymnastik sedan år 1885 då föreningen startades. Gymnastiken och redskapen ser såklart helt annorlunda ut idag jämfört med hur de såg ut i slutet av 1800-talet. Vad som inte har förändrats är våra vita dräkter, vår kamratanda, gemenskap, utlandsresorna och vår vilja att kämpa tillsammans för att vinna! Vi tränar och tävlar i truppgymnastik på både ungdoms, junior och seniornivå.

I truppgymnastik tävlar man i tre grenar, alla körs till musik;

  1. Fristående; är ett akrobatiskt rörelseprogram på ca 2,5 min. Alla gymnaster i laget är med i dennaa gren och här premieras samtidighet, programmets komposition samt utförandet av svårigheterna.
  2. Tumbling; tumblingredskapet är ca 15*2 meter stort. På en metallram lägger man glasfiberstavar som täcks med en gummiliknande matta. Denna kombination ger oss ett redskap med mycket svikt som ger gymnasterna möjlighet att göra mycket svåra och spektakulära volter både med framåt och bakåtrotation.
  3. Trampett; detta redskap känner väl alla till sedan skolgymnastiken? Våra trampetter är dock större och har fler fjädrar vilka ger gymnasterna möjlighet att hoppa riktigt högt och göra både två och tre volter i luften… med upp till tre och en halv skruv!

Alla tre grenar kräver mycket träning och koncentration för att framföras snyggt och säkert!

alt

JSM 2007

KFUM´s Manliga Elit har vunnit 21 st  SM guld sedan man började tävla officiella Svenska Mästerskap i början av 1980-talet. Vi har också tävlat i Nordiska och Europeiska mästerskap där vi tagit flera medaljer av alla valörer. Förutom alla roliga tävlingar både inom och utanför Sveriges gränser så åker truppgymnasterna med jämna mellanrum på träningsläger, festivaler och uppvisningsturneér. KFUM-trupperna har, för att nämna några resmål, varit i Italien, Israel, New York, Lissabon, Österrike, Tyskland, Island etc.  Truppgymnastiken ger våra ungdomar en gemenskap, kamratskap och upplevelser utöver det vanliga!